[9 tips] Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands camper?

Nick Huiskes hangt uit een raam

Ben je van plan om binnenkort een tweedehands camper te kopen? Waarschijnlijk kan je niet wachten om eropuit te gaan. De rust, ruimte en vrijheid tegemoet. Heerlijk!

Emotie speelt een onmisbare rol bij de aanschaf van een camper. Je hebt een goed gevoel bij de camper en de camper heeft alles wat je wil. Maar hoe moeilijk is het als je verliefd bent geworden, om de mankementen en onpraktische zaken te zien? 

Die wil je namelijk niet zien, totdat ze vanzelf een keer naar voren komen. Dan is het te laat. Je zal niet de eerste zijn die een miskoop doet omdat de emoties de overhand nemen. Die ellende bespaar ik je graag! Daarom vertel ik je waar je op moet letten en geef ik je 9 tips voor het kopen van de juiste tweedehands camper.  

Tip 1: Hoe ga je de camper gebruiken?

Wat is het juiste type camper voor jou? Dat hang af van hoe je de camper gaat gebruiken en welke reizen je ermee wil gaan maken. We hebben het dan niet alleen over het formaat, maar ook over uitvoering, indeling en opties. Een camper is namelijk heel persoonlijk. 

Het basisvoertuig is vrij standaard en eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld een navigatie, maar een koelkast of een bed verander je niet zomaar. Bedenk vooraf aan welke eisen de camper moet voldoen en wat je belangrijk vindt. 

Tips 2: Waar gaat de reis naartoe?

Wil je flexibel zijn of hoef je niet zo zeer elke dag op pad? Ga je naar de Noordkaap of naar Benidorm? Gebruik je de camper jaar rond of alleen in de zomer? Bedenk wat je met een camper wil aan doen en kijk welke camper daarbij past. 

In de zomer heb je waarschijnlijk meer behoefte aan een airco, terwijl in het najaar en winter een goede kachel en isolatie belangrijker zijn. Bedenk dus wat voor reizen je gaat maken en pas je zoektocht daarop aan.

Tip 3: Met hoeveel personen (en huisdieren) ga je op reis?

Ga je met z’n tweeën of ga je met het gezin? Hoe meer mensen er meegaan, hoe groter de camper uiteraard moet zijn. Ook de hoeveelheid bagage is natuurlijk groter wanneer je met meerdere mensen gaat. Zeker als de kinderen ook al hun lievelingsspeelgoed mee willen nemen. 

Bedenk met hoeveel personen je op reis gaat. Ga je altijd met z’n tweeën of gaan de kleinkinderen ook een keer mee? Of willen de kinderen ook een keer een vriendje of vriendinnetje meenemen? Vaak hebben campers plaats voor vier mensen (gordels en bedden). 

Ook zijn er veel campers met zes plaatsen. Bedenk dat elk formaat camper zijn voor en nadelen heeft: met een grote camper kunnen meer mensen met bagage mee, maar ze zijn ook duurder in aanschaf en onderhoud.  

Tip 4: Bepaal vooraf een budget

Misschien ken je dat wel. Je gaat naar een occasionsite, stelt een budget in, en kijkt welke campers er naar voren komen. En dan denk je, ‘wat als ik m’n budget nou met 3.000 euro verhoog. Misschien vind ik dan een nog mooiere camper’. 

Grote kans dat je die mooiere camper vindt. Maar wat dan? Verhoog je dan nog een keer je budget om nog mooiere campers te vinden? Stel daarom vooraf je budget vast. Houd daarbij rekening met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een aankoopkeuring, belastingen, onderhoudsbeurt, nieuwe banden, accessoires of een fietsenrek.

Tip 5: Koop de camper in het buitenland

Je bespaart duizenden euro’s wanneer je je camper in een land als Duitsland of België koopt. Het aanbod is groter en de prijzen zijn vaak veel lager, ook wanneer je de kosten van de bpm en de invoerkosten erbij optelt.

Wanneer je de camper laat importeren, moet je nog wel bpm betalen. Omdat de bpm zeer snel afschrijft (zeker in de eerste drie jaar), blijft er relatief gezien een laag bedrag over. Zeker ten opzichte van een nieuwe camper. 

Door op basis van het juiste basisvoertuig een correcte berekening te maken, weet je dat niet niet te veel betaalt. 

Maar dat is niet het enige voordeel van een buitenlandse camper. Misschien ben je al even op zoek naar een camper in Nederland. Grote kans dat je net niet de ideale camper kunt vinden.

De een heeft het verkeerde bed, de ander een te kleine keuken en weer een ander heeft van die lelijke bekleding. Zo kan het wel even duren voordat je de camper van je dromen hebt gevonden. Gelukkig is het aanbod tweedehands campers in Europa veel groter. Daardoor vind je sneller de camper die aan al je wensen voldoet. 

Tip 6: Houd rekening met bijkomende kosten (bpm)

Reken je niet meteen rijk, als je die scherpe prijzen ziet op de buitenlandse occasionsites. Voor dat bedrag staat de camper nog niet bij je voor de deur. Wanneer je een gebruikte camper (zelf) gaat importeren, moet je rekening houden met kosten als belasting (bpm en soms ook nog btw) en invoerkosten. 

Ook moet de camper verzekerd getransporteerd worden naar Nederland Een goede inschatting maken van deze kosten is soms lastig en tijdrovend. Gelukkig heb ik hier veel ervaring mee en kan ik je helpen met het maken van een goede inschatting. 

Naast deze ‘vaste’ kosten heb je ook altijd nog wensen in de vorm van extra accessoires, onderhoud of aanpassingen. Neem dit mee in je budget!

Houd rekening met de volgende ‘vaste’ kosten:

 • Aankoopkeuring
 • Transport naar Nederland
 • Verzekering
 • Invoeren bij de RDW
 • Bpm berekening
 • Rest-bpm
 • Kentekenplaten

Ook met al deze kosten blijft er vaak nog een mooie besparing over. 

Tip 7: Laat de camper altijd keuren voor aankoop

Een camper is een complex voertuig. Bij een auto heb je alleen een auto te keuren. Bij een camper hebt je naast dit belangrijke autogedeelte, ook een complete woning inclusief keuken, badkamer slaapkamer woonkamer, garage en technische installaties waar van alles mis mee kan zijn. 

Met een aankoopkeuring krijg je een persoonlijk aankoopadvies, inclusief een uitgebreid verslag. Je mag natuurlijk ook altijd mee met de keuring, zodat je zelf kan zien wat er allemaal gekeurd wordt en wat de staat van de camper is. 

Als je de camper laat keuren door een vakman, kan je deze met een gerust hart aanschaffen. Je behoed jezelf ook voor mogelijk duizenden euro’s aan reparatiekosten. Hierbij moet je dan denken aan:

 • Bedden
 • Kastdeurtjes
 • Keukenblok
 • Natte cel
 • Fietsenrek
 • Zonnepanelen
 • Gasleidingen
 • Airco
 • Kachel
 • Verlichting

Als er problemen zijn dan wil je dat natuurlijk weten voordat je de camper koopt. Gebreken kunnen voor de aanschaf verholpen worden of resulteren in een lagere aanschafprijs.

Tip 8: Laat een vochtmeting uitvoeren

Hét belangrijkste aandachtspunt bij een gebruikte camper: Vocht! Vocht is je grootste vijand. Het brengt veel schade aan en is meestal onzichtbaar. Als je de vochtplekken kunt zien, is het vaak te laat. 

Vocht komt meestal naar binnen op plekken waar carrosseriedelen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld de plek waar de zijwand en het dak aan elkaar zijn bevestigd. Water loopt naar binnen, en tast het houtwerk tussen de binnen- en buitenwand aan. 

Daar doet het stilletjes zijn werk. Door een vochtmeting te laten doen, voorkom je reparaties die oplopen tot duizenden euro’s. 

Tip 9: Let op het gewicht van de camper

Graag neem je zoveel mogelijk mee op vakantie. Wij Nederlanders kunnen vaak maar moeilijk zonder lekkere pindakaas, zakken drop en vaak gaat ook de complete garderobe mee. Je weet natuurlijk nooit wat voor weer het wordt. 

Dit heeft vaak wel tot gevolg dat het gewicht van de camper ongemerkt oploopt tot over het maximum. De camper kan het technisch gezien vaak wel aan, maar de wetsdienaar laat je er niet mee wegkomen. Laat de camper daarom wegen in een rijklare toestand, ook per as. 

Dit betekent de camper zonder bagage, maar met een volle water- en brandstoftank. Als je dit eenmalig doet weet je vervolgens wat je aan kilo’s bagage mee kan nemen. 

Onder het maximale gewicht vallen ook zaken als de fietsen achterop, inhoud van de schoon- en vuilwatertank, brandstof en de personen en huisdieren die mee op reis gaan.

Wanneer je de camper laat wegen, dan laat je ook het gewicht per as wegen. Zo weet je hoe je de bagage over de camper moet verdelen. Als je alles achterin de camper opslaat, ga je misschien niet over het maximale gewicht heen, maar wel over het maximale gewicht van de achteras. 

En nu?

Dit zijn ze dan. De belangrijkste punten om op te letten als je een tweedehands camper gaat kopen. Heb je toch nog vragen of heb je hulp nodig bij het kopen of importeren? Ik help je inzicht te krijgen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. 

Wat is het verschil tussen een camper en een buscamper?

Het grootste verschil is de ruimte binnenin. Een buscamper is simpel gezegd een bestelbus die vanbinnen ingericht is als een camper. Een semi integraal, integraal of alkoofcamper is een chassis met camperopbouw. In een buscamper heb je minder ruimte, maar rijden gaat gemakkelijker door de beperkte buitenmaten. Bij de opgebouwde campers geldt vaak het tegenovergestelde.

Waarom is een vochtmeting zo belangrijk?

Veel campers (buscampers over het algemeen niet) krijgen last van vocht. De wanden van een camper bestaan uit verschillende lagen. Wanneer vocht naar binnen dringt, zie je het vaak niet direct omdat het tussen de lagen verborgen zit. Op het moment dat je het vocht wel ziet, ben je eigenlijk al te laat. Het vocht heeft dan al veel schade aangericht. Herstellen is kostbaar en je blijft er bijna altijd iets van zien.

Is het verstandig om een camper van een particulier te kopen?

Het heeft voor en nadelen. Het grootste nadeel is dat je geen garantie hebt en het advies is om een camper van een particulier alleen te kopen als je zelf voldoelde technische kennis hebt of iemand kent met deze kennis. Het grote voordeel is dat ze vaak gunsiger geprijst zijn en je met een partculier goed kunt onderhandelen. Ook krijg je vaak een goede indruk van hoe er met de camper is omgegaan en wat de historie is.

Meer tips? Bekijk onze blogs hieronder

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te makenEen auto importeren. Wat kost dat nou eigenlijk? En is het met al die kosten nog steeds een goed idee om die auto uit Duitsland of België te halen? Meestal wel. Hieronder volgt een helder overzicht van alle kosten...

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebtIn Nederland hebben we onder andere Marktplaats, AutoTrack en Gaspedaal. Maar op welke sites moet je zijn als je op zoek bent naar een Duitse occasion? Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt. Zijn dit álle Duitse...

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]Stel je voor: je rijdt nietsvermoedend naar je volgende afspraak. Onderweg kun je het niet laten om het interieur van je auto nog eens goed te bekijken. Het stuur ligt perfect in je handen, en de lederen bekleding is...

Neem contact op voor Gratis advies

Wil je liever gelijk in contact komen? Bel of app ons dan!

Contact met ons

Openingstijden

Maandag- zondag: op afspraak

Bedrijfsgegevens

Kvk:        62201964
BTWnr.  NL001948043B48

Locatie

Ondernemersweg 5a
7541PK Holten

Direct contact via Whatsapp