Auto kopen in Duitsland? 12 tips voor de perfecte occasion

Een jonge Duitse occasion

Een auto kopen in Duitsland is een heel avontuur. Waar moet je rekening mee houden om dure fouten te voorkomen? We hebben de 12 belangrijkste tips uit de praktijk voor je verzameld. Deze helpen je om de perfecte occasion te vinden. 

De tips die we behandelen:

  1. Vind je auto op deze Duitse autosites
  2. Controleer vooraf het autobedrijf
  3. Koop geen auto van een particulier. Tenzij…
  4. Koop je auto bij een merkdealer
  5. Maak vooraf een overzicht van alle kosten
  6. Laat de auto grondig inspecteren
  7. Onderhandel altijd over de prijs of opties
  8. Regel het juiste tijdelijke kenteken of laat ‘m transporteren
  9. Ruil je auto bij ons in
  10. Controleer de onderhoudshistorie op echtheid
  11. Laat alle afspraken op papier zetten
  12. Duitsland is groot. Hou rekening met de afstand

1. Vind je auto op deze Duitse websites

De eerste stap is natuurlijk de zoektocht naar je nieuwe auto. Maar waar begin je die zoektocht? Er zijn zoveel websites… de meest voor de hand liggende manier is om naar mobile.de/nl te gaan. Dit is de grootste Duitse autosites met meer dan 1.3 miljoen tweedehands auto’s. Meer dan 25% daarvan zijn auto’s van de merken BMW, Audi en Mercedes-Benz

Autoscout24.de is ook een goede om mee te nemen in je zoektocht. Houd er wel rekening mee dat de meeste auto’s ook op mobile.de staan. Weet je al precies welk merk auto je wil kopen? Kijk dan ook eens naar de sites van het betreffende merk. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Heb je geen zin in die eindeloze zoektocht? Laat ons dat jouw auto vinden. 

2. Controleer vooraf het autobedrijf

Heb je twijfels over de verkoper? Controleer dan vooraf in hoeverre het autobedrijf te vertrouwen is. 100% zekerheid is moeilijk te krijgen, maar met een paar tips kom je daar zeker in de buurt. 

De makkelijkste stap is om de reviews te bekijken. Die vind je onder andere bij de advertenties op mobile.de. Op Autoscout24.de zie je die ook. Google is ook een goede plek om reviews te bekijken. Tik simpelweg de naam van het autobedrijf in. Aan de rechterkant (op desktop) krijg je nu een overzicht met gegevens. Hier staan ook reviews bij. 

Heb je nog steeds twijfels? Zoek dan het adres op via Google Streetview. Oplichters gebruiken nog wel eens valse adresgegevens. Wanneer je vervolgens op Google Streetview kijkt, zie je bijvoorbeeld geen autobedrijf, maar een school of een kale vlakte. 

Ook de manier van communiceren is een goede graadmeter voor de betrouwbaarheid. Zijn ze transparant over de onderhoudshistorie van de auto? Ben je welkom op hun adres of willen ze afspreken op een parkeerterrein langs de snelweg? 

Wees kritisch op dit soort zaken en ga er niet vanuit dat het wel zal kloppen. 

3. Koop geen auto van een particulier. Tenzij…

Op de genoemde occasionsites vind je ook een hoop particuliere aanbieders. Daar is op zich niets mis mee. Maar toch moet je hier extra voorzichtig zijn. Een van de redenen is de wettelijke garantie. Net als in Nederland, heb je altijd een wettelijke garantie wanneer je een product koopt. Van strijkbout tot aan een tweedehands auto.

Gaat je auto binnen een half jaar kapot, dan is de kans groot dat de verkoper de reparatie moet betalen. Ook als je de auto “hebt gekocht zoals gezien”. 

En dat geldt dus ook voor een auto die je in Duitsland koopt. Mits je die van een autobedrijf koopt, want de wettelijke garantie geldt niet bij een verkoop tussen particulieren. En dan is er nog een reden om extra voorzichtig te zijn. En dat is met de betaling. Je maakt toch sneller een bedrag over naar een merkdealer dan naar een particulier.

Daar komt nog bij dat een overschrijving naar een Duitse rekening langer duurt. Instant Payments is nog niet beschikbaar voor overschrijvingen van een Nederlandse naar een Duitse bank.

Kortom, koop geen auto bij een particulier. Tenzij je de auto zelf technisch kan beoordelen en het geen probleem vindt om vooraf geld over te maken.

Lees ook: Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

4. Koop je auto bij een merkdealer

De meeste auto’s die wij importeren, komen bij merkdealers vandaan. Het gaat dan vaak om Jahreswagens. Dat zijn jonge auto’s met lage tellerstanden. Bij een merkdealer weet je in ieder geval zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. En ze zijn kritisch op de occasions die ze verkopen.

Bij BMW wordt je nieuwe auto aan een grondige check onderworpen, voordat ze ‘m laten gaan. Zelfs als wij al een grondige aankoopkeuring hebben uitgevoerd. 

een jahreswagen

5. Maak vooraf een overzicht van alle kosten

Niets is vervelender dan over je budget heen gaan. Dat gebeurt al snel bij het importeren van een auto. Zeker als je je vooraf niet goed verdiept in de kosten. Grofweg krijg je met de volgende kosten te maken:

  • Aanschaf auto
  • Transport
  • Rest-bpm
  • Inschrijving RDW
  • Recyclingbijdrage

Dit zijn de kosten waar je sowieso mee te maken krijgt. Er zijn ook nog andere kosten die erbij kunnen komen, zoals een aankoopkeuring of opties die je achteraf wil laten inbouwen. Verdiep je hier vooraf in, zodat je niet met teleurstelling te maken krijgt. 

Lees ook: Zo importeer je zelf een auto uit Duitsland

6. Laat de auto grondig inspecteren

We hebben ‘m hierboven al een paar keer aangehaald: de aankoopkeuring. Tijdens de aankoopkeuring wordt je auto volledig nagekeken. Zowel technisch als optisch. Zo weet je exact wat de staat van de auto is, voordat je ‘m koopt. Eventuele mankementen neem je vervolgens mee in de onderhandelingen. 

De verkoper kan die mankementen dan herstellen voordat je de auto meeneemt. Het komt ook voor dat wij klanten afraden een auto te kopen. Er mankeert dan zóveel aan, dat het beter is om verder te zoeken naar een goede auto. Zo bespaar je jezelf een hoop geld en stress. 

7. Onderhandel altijd over de prijs of de opties

Koop je Duitse auto nooit voor de vraagprijs. Het is immers een vraagprijs. In bijna alle gevallen krijgen wij nog iets van de prijs af. Het technische verslag van de aankoopkeuring helpt je ook bij deze onderhandelingen. 

Wanneer de verkoper niet wil zakken met de prijs, kun je het ook op een andere manier proberen. Bijvoorbeeld door een bepaalde optie in te laten bouwen, nieuwe banden te monteren of om die steenslag op de voorbumper weg te laten werken. 

Onderhandel over:

  • Vraagprijs
  • Opties
  • Onderhoud
  • Garantie

Onderhandelen is vooral prettig als je nog een paar andere auto’s op het oog hebt. Want bij onderhandelingen moet je ook durven weg te lopen als de deal je niet aanstaat. Heb je je zinnen helemaal op die ene auto gezet? Laat dat dan in ieder geval niet merken aan de verkoper. 

8. Regel het juiste tijdelijke kenteken of laat ‘m transporteren

Hier gaan we even extra diep op in, want dit gaat nog wel eens fout en dat kost je handen vol geld. Er zijn twee kentekens waarmee je je auto naar Nederland kunt rijden. 

Kurzzeitkennzeichen 

Dit kenteken is te herkennen aan het gele vlak, en wordt het vaakst gebruikt om de auto naar huis te rijden. Het kenteken is alleen in een paar landen niet toegestaan, en Nederland is daar eentje van, of  beter gezegd; het is voor Nederlanders helemaal niet toegestaan om met een buitenlands kenteken in Nederland te rijden (uitzondering daargelaten). 

Toch wordt dit kenteken in praktijk vaak gebruikt en gaat het ook vaak goed. Zeker voor particulieren wordt er vaak niet direct een boete gegeven, maar eerst een waarschuwing. Mocht je een chagrijnige agent treffen of een streber: De kosten voor de boete bedragen 225,- euro.

Maar wanneer je aangehouden wordt, riskeer je daarnaast ook een boete ter hoogte van 50% van de rest-BPM. Dus in plaats van 10.000 euro bpm, ben je dan 15.000 euro bpm kwijt. 

Zollkennzeichen 

En dan hebben we nog het Zollkennzeichen. Te herkennen aan het rode vlak. Met dit kenteken mag je wél in Nederland rijden en kost zo’n 300-400 euro. Maar let op: je moet bij de Belastingdienst een tijdelijke vrijstelling van de BPM aanvragen. Je mag dan maximaal veertien dagen met het kenteken in Nederland rijden. Je kan deze vrijstelling online aanvragen op: aanvraagformulier bijzonder tarief

Doe dit wel voordat je gaat rijden, anders ben je alsnog in overtreding! Bij zowel het Kurtzzeitkenzeigen en het Zollkenzeigen die bij de aanvraag een geldige HauptUntersuchung (in de volksmond TÜV genoemd) aanwezig te zijn, let dus goed op dat je bij de deal een geldige HU/AU gezien hebt of dat deze vernieuwd wordt. Voor hele nieuwe campers welke buiten de HU/AU plicht vallen is dit niet nodig. 

Dus wil je geen risico lopen, ga dan voor het Zollkennzeichen in combinatie met de tijdelijke vrijstelling. Of laat je auto naar Nederland transporteren. Dan weet je ook zeker dat deze goed verzekerd is tijdens de reis. 

Meer over tijdelijke kentekens in Duitsland.

Nieuwe lading auto's komt binnen

9. Ruil je auto in bij ons

Grote kans dat je van je huidige auto af moet. Deze kun je natuurlijk zelf verkopen via een occasionsite. Maar het kan ook makkelijker. Laat je door ons je auto importeren? Ruil dan ook je auto bij ons in. Als je nieuwe auto klaar staat, kom je met de oude auto naar ons toe, en rij je met je nieuwe auto terug naar huis. Geen gezeur met vervelende kopers of mensen die niet op komen dagen. 

10. Controleer de onderhoudshistorie op echtheid

De onderhoudshistorie zegt veel over een occasion. Het laat niet alleen zien dat de auto goed is onderhouden, maar zegt ook wat over de kilometerstand. Er worden nog steeds veel tweedehands auto’s verkocht met een teruggedraaide teller. Vraag daarom ook naar foto’s van het onderhoudsboekje. Doet de verkoper daar moeilijk over, dan is dat een slecht signaal. 

Krijg je wel foto’s toegestuurd? Controleer dan de stempels in het boekje. Google op de naam of het adres van het autobedrijf, en kijk of het bedrijf bestaat. Gaat het om een jonge of dure auto? Probeer dan het chassisnummer te achterhalen. Bel vervolgens naar een merkdealer en vraag of ze het chassisnummer voor je kunnen controleren.

Niet alle merkdealers gaan hierop in. Ze zijn in Duitsland nogal van de privacy. Maar misschien heb je geluk en vertellen ze iets over de historie. We hebben op deze manier al meerdere keren tellerfraude gedetecteerd. De auto werd dan aangeboden met een tellerstand van 126.000 km, terwijl de auto een jaar geleden in de garage stond met een stand van 230.000 km op de teller. Daar wil je je vingers niet aan branden.

Lees verder: Zo controleer je zelf de kilometerstand van een import auto [7 tips]

11. Laat alle afspraken op papier zetten

Goed, de deal is mondeling rond. Je hebt afspraken gemaakt over de prijs en eventuele opties of onderhoudswerkzaamheden. Nu is het zaak om de afspraken op te laten nemen in het koopcontract. Dat is altijd een goed idee, maar al helemaal als je een auto in Duitsland koopt. De taalbarrière maakt de communicatie net wat lastiger, en voor je het weet heb je elkaar verkeerd begrepen. 

Door ze op te nemen in het koopcontract, weet je exact wat er afgesproken hebt. Het is zonde als je je nieuwe auto komt ophalen, en de nieuwe banden blijken niet gemonteerd te zijn. Als dat wel in het koopcontract staat, kun je de verkoper daarmee confronteren. 

12. Duitsland is groot. Hou rekening met de afstand

Tijdens je zoektocht naar je droomauto, is het belangrijk om te kijken waar de auto te staat. Dresden is 500 km verder dan Düsseldorf. Dat is niet alleen vervelend als je de auto wil bekijken, maar scheelt ook honderden euro’s aan transportkosten. 

Stel jouw vraag: Bel of App direct

Heb je toch nog een vraag? Over de zoektocht, het invoeren, de btw-aangifte of iets anders? Stel gerust je vragen. Bel ons of stuur je vraag via WhatsApp.

Hoe kan ik mijn Duitse auto het beste betalen?

Overleg dit even met de verkoper. In Nederland kun je als je bij de verkoper aan tafel zit, het bedrag overmaken. Dankzij Instant Payment staat het bedrag direct op de rekening van de verkoper. Voor een betaling naar een buitenlandse bank is Instant Payment nog niet beschikbaar. Je kunt het bedrag overmaken voordat je de auto ophaalt, of overmaken als je bij de verkoper bent (als hij daarvoor openstaat). Hou er wel rekening mee dat het vaak wel een werkdag duurt voordat de betaling zichtbaar is bij de verkoper en eerder zal hij de auto niet meegeven. Soms is het ook mogelijk om te pinnen. Let dan wel op dat je pinlimiet voldoende hoog is.

Waar moet ik op letten als het gaat om de uitrusting van een auto?

Net als in Nederland, klopt de inhoud van de advertentie vaak niet. Er staan dan opties tussen die in werkelijkheid helemaal niet op de auto zitten. Vraag de verkoper daarom altijd of de gewenste opties op de auto zitten. Of controleer het zelf als je de auto gaat bezichtigen. Bedenk je ook dat de uitrustingsniveau’s verschillen. Een BMW 3-serie Bussines solution beschikt in Duitsland over andere opties dan in Nederland.

Is het verstandig om een auto in Duitsland of ander land te kopen?

Ja het kan heel gunstig zijn om een auto in het buitenland te kopen, mits je weet waar je op moet letten. Er worden nog steeds veel auto’s verkocht met een ernstig schadeverleden of een teruggedraaide tellerstand. Op ons blog vind je hier veel informatie over.

Meer tips? Bekijk onze blogs hieronder

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te makenEen auto importeren. Wat kost dat nou eigenlijk? En is het met al die kosten nog steeds een goed idee om die auto uit Duitsland of België te halen? Meestal wel. Hieronder volgt een helder overzicht van alle kosten...

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebtIn Nederland hebben we onder andere Marktplaats, AutoTrack en Gaspedaal. Maar op welke sites moet je zijn als je op zoek bent naar een Duitse occasion? Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt. Zijn dit álle Duitse...

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]Stel je voor: je rijdt nietsvermoedend naar je volgende afspraak. Onderweg kun je het niet laten om het interieur van je auto nog eens goed te bekijken. Het stuur ligt perfect in je handen, en de lederen bekleding is...

Neem contact op voor Gratis advies

Wil je liever gelijk in contact komen? Bel of app ons dan!

Contact met ons

Openingstijden

Maandag- zondag: op afspraak

Bedrijfsgegevens

Kvk:        62201964
BTWnr.  NL001948043B48

Locatie

Ondernemersweg 5a
7541PK Holten

Direct contact via Whatsapp