Een camper of caravan kopen? Alle voor- en nadelen

Een camper met fietsenrek

Campers en caravans worden steeds populairder in Nederland. Niet zo gek ook, want ze bezorgen je een hoop vrijheid. De een nog meer dan de ander. 

Maar wat moet je nou kiezen? Een camper of caravan? In dit artikel kom je erachter welke van de twee beter past bij jouw manier van vakantie vieren.

Maximum snelheid camper en caravan

Ken je dat? Wanneer de vakantieperiode aanbreekt, wordt de rechterbaan niet alleen door vrachtwagens, maar ook door auto’s met caravans in beslag genomen. 

En dat is ook meteen het nadeel van de caravan. Je mag op de Nederlandse snelwegen niet harder dan 90 km/u. Nou is dat verschil niet zo groot met de 100 km/u die voor overige automobilisten geldt. 

Maar op veel snelwegen geldt er tussen 19:00 uur en 06:00 uur een maximumsnelheid van 120 of 130 km/u. Dat is dan wel weer een groot verschil met de 90 km/u die je met de caravan moet aanhouden. 

Met een camper mag je net zo hard als de auto’s rijden. Dus 100 km/u overdag, en tussen 19:00 en 06:00 uur 120 of 130. Tenzij de camper een hoger toegestane maximum gewicht heeft dan 3.500 kg. Dan geldt in Nederland een maximumsnelheid van 80 km/u.

Grote kans dat je met de camper of caravan naar het buitenland gaat. Daar gelden vaak weer andere regels dan in Nederland. Hieronder volgt een overzicht van de 18 andere Europese landen.

 

Land Caravan Camper <3.500 kg Camper 3.500> kg
Nederland 90 100-130 80
België 120 120 90
Bulgarije 100 100 n.b.
Denemarken 80 110-130 80
Duitsland 80 130 100
Finland 80 100 80
Frankrijk 110-130 110-130 110
Hongarije 80 130 80
Italië 80 100-130 100
Kroatië 90 130 90
Luxemburg 90 90 90
Noorwegen 80 90-110 80
Oostenrijk 100 130 80
Polen 80 140 80
Portugal 100 120 110
Spanje 90 120 90
Tsjechië 80 130 80
Zweden 80 90-120 90-120
Zwitserland 80 120 100

Bron: ANWB

De reis of de bestemming?

Wat is het doel van je vakantie? Wil je voor langere tijd op één camping staan, of trek je rond? Een caravan is meer geschikt voor die eerste. Je rijdt naar de bestemming, en blijft hier twee of drie weken staan. 

In dat geval is de caravan in zijn voordeel. Ondanks dat je er langer over doet om er te komen. Want als je een dagje weg wil, pak je zo de auto en ga je op pad. Ben je met de camper, dan moet je alles wat je uitgepakt hebt, inpakken of onbeheerd achterlaten. 

Dat betekent ook dat je met het hele gezin op pad moet. Anders zitten de kinderen de hele dag op een lege staplek. Niet zo handig. 

Gaat het je meer om de reis, dan is een camper de betere optie. Geen gedoe met aan- en afkoppelen, geen slingerende caravan achter je auto, geen moeilijk te manoeuvreren combinatie en geen beperkte snelheid.

Met een camper is het alsof je met een grote auto onderweg bent. Goed te manoeuvreren en flexibel. Instappen en wegwezen. Als je op elke plek maar een korte tijd staat, is het ook niet erg om elke keer alles in te laden als je weggaat. 

Daar houd je rekening mee. Je hebt automatisch minder spullen rond de camper slingeren. Je hoeft ook geen hele voortent in te pakken. Gewoon de luifel indraaien en klaar ben je.

Aanschafkosten camper vs caravan

Het mag geen verrassing zijn dat een camper fors duurder is dan een caravan. Dat geldt ook voor de occasionmarkt. Niet zo gek ook, want een camper is eigenlijk een caravan en auto in een. Wie wil besparen, kan zelf een bestelbus ombouwen of een camper laten importeren

Dat scheelt uiteindelijk duizenden euro’s. Ook in vaste lasten verschillen campers en caravans van elkaar. Het onderhoud aan een camper is meer te vergelijken met dat van een auto. Een caravan heeft juist weer bijna geen onderhoud nodig.

Samenvatting camper of caravan

Op vakantie met een camper of caravan. Het is eigenlijk niet te vergelijken. Beide keuzes zorgen voor een totaal andere beleving. Met een camper gaat het om de reis op zich. Met een caravan gaat het om de bestemming (de camping).

De keuze voor een van de twee gaat daarom niet zo zeer om de kosten, maar om de manier van reizen die je het meeste aanstaat.

Kenmerken camper

 • Je bent mobieler
 • Geniet meer van de reis
 • Hogere maximum snelheid
 • Veel gratis camperplaatsen
 • Bij een uitstapje moet alles ingepakt worden
 • Hoge kosten

Kenmerken caravan

 • Lage kosten
 • Bij een uitstapje laat je alles staan
 • Idealer bij langer verblijf op een plek
 • Altijd een extra voertuig bij je
 • Lage maximum snelheid
Wij willen vooral rondtrekken. Wat past dan het beste bij ons?

Een camper biedt veel mobiliteit en vrijheid. Bij de meeste camperaars is de reis onderdeel van de vakantie. Met een camper is het makkelijker om korte tijd ergens te staan. Na een paar dagen rij je zo weer verder naar de volgende bestemming.

Wij willen vooral op één plek staan. Wat past dan het beste bij ons?

Een caravan. De meeste mensen met een caravan blijven vaak langere tijd op de bestemming en een caravan verplaats je over het algemeen ook wat minder makkelijk. Dit omdat er vaak een voortent is opgebouwd die compleet is ingericht.

Wat is duurder, een camper of caravan?

Een camper is veel duurder dan een caravan. Niet alleen in aanschaf, maar ook in onderhoud, verzekering en houderschapsbelasting. Een camper is eigenlijk een caravan en auto in één.

Meer tips? Bekijk onze blogs hieronder

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te makenEen auto importeren. Wat kost dat nou eigenlijk? En is het met al die kosten nog steeds een goed idee om die auto uit Duitsland of België te halen? Meestal wel. Hieronder volgt een helder overzicht van alle kosten...

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebtIn Nederland hebben we onder andere Marktplaats, AutoTrack en Gaspedaal. Maar op welke sites moet je zijn als je op zoek bent naar een Duitse occasion? Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt. Zijn dit álle Duitse...

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]Stel je voor: je rijdt nietsvermoedend naar je volgende afspraak. Onderweg kun je het niet laten om het interieur van je auto nog eens goed te bekijken. Het stuur ligt perfect in je handen, en de lederen bekleding is...

Neem contact op voor Gratis advies

Wil je liever gelijk in contact komen? Bel of app ons dan!

Contact met ons

Openingstijden

Maandag- zondag: op afspraak

Bedrijfsgegevens

Kvk:        62201964
BTWnr.  NL001948043B48

Locatie

Ondernemersweg 5a
7541PK Holten

Direct contact via Whatsapp