Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Tevreden klant met een Audi Q5

Stel je voor: je rijdt nietsvermoedend naar je volgende afspraak. Onderweg kun je het niet laten om het interieur van je auto nog eens goed te bekijken. Het stuur ligt perfect in je handen, en de lederen bekleding is precies in de juiste kleur uitgevoerd.

Toen je ‘m twee maanden geleden op die Duitse occasionsite zag staan, was je direct verkocht. Dat moest hem worden. Ja, dit was een goede aankoop.

Maar dan opeens, een vreemd geluid. Je hebt niet direct door waar het vandaan komt. Totdat je het voelt. De automatische transmissie schakelt niet meer zo soepel als tijdens de eerste paar ritjes. Dat is vreemd. Er is toch niets kapot?! Al snel poppen de volgende vragen op in je hoofd:

“Heb ik garantie op mijn geïmporteerde auto? En zo ja, welke is voor mij van toepassing?”

3 verschillende vormen

Er zijn 3 soorten garanties die van toepassing kunnen zijn op je geïmporteerde auto: fabrieksgarantie, Europese merkgarantie en wettelijke garantie. Hieronder leggen we de verschillen uit zodat je gemakkelijk bepaalt welke garantievorm voor jou van toepassing is.

1. Fabrieksgarantie

Op de meeste nieuwe auto’s zit 2 jaar fabrieksgarantie. Sommige merken hanteren een langere termijn. Hieronder hebben we een lijst met automerken en de bijbehorende fabrieksgarantie. 

De fabrieksgarantie op een auto heeft altijd een Europese dekking. Je kan dus gewoon naar de Nederlandse dealer met je Duitse auto. Let wel even op de eisen die de fabrikant stelt voor het behoud van de fabrieksgarantie. 

Meestal wordt er gekeken naar twee punten: de auto moet onderhouden zijn volgens de fabrieksvoorschriften en er moeten originele onderdelen gebruikt zijn.

Jaren fabrieksgarantie per merk

 • Audi 2 jaar
 • BMW 3 jaar (2 jaar bij eerste tenaamstelling voor 1-1-2017)
 • Mercedes 2 jaar
 • Nissan 3 jaar (met een maximum van 100.000 km)
 • Opel 2 jaar
 • Porsche 2 jaar
 • Renault 2 jaar
 • Skoda 2 jaar
 • Toyota 3 jaar (met een maximum van 100.000 km)
 • Volkswagen 2 jaar 
 • Volvo 2 jaar

2. Europese merkgarantie voor occasions

De meeste merkdealers hebben wel een garantiecertificaat voor occasions. Zie het als een soort fabrieksgarantie, maar dan op een jonge occasion (jahreswagen). Elk merk heeft er z’n eigen naam voor:

 • Audi Gebrauchtwagen :plus 1 jaar
 • BMW EUROPlus / Premium Selection 2 jaar
 • Mercedes Junge Sterne 2 jaar
 • Porsche Approved 1 jaar
 • Volkswagen Das WeltAuto 1 jaar
 • Volvo Selekt 1 jaar

Occasions die verkocht worden met zo’n certificaat zijn bijna altijd in zeer goede staat. Ze zijn jong, hebben een lage kilometerstand, zijn goed onderhouden en uitgebreid geïnspecteerd.

3. Wettelijke garantie 

De derde vorm van garantie is de wettelijke garantie. In Nederland kennen we die ook. Deze garantie geldt niet alleen op auto’s, maar op alle producten die je koopt van een bedrijf. 

Wanneer je een auto koopt, dan ga je een overeenkomst aan. Jij betaalt een bepaald bedrag, en daar staat iets tegenover: een werkende auto. 

Stel dat na drie maanden de motor het begeeft. Dan zou het natuurlijk vreemd zijn als je zelf voor die kosten opdraait. Gelukkig is dat ook niet zo. Ook niet als je de auto volgens het koopcontract zonder garantie hebt gekocht. 

Bewijslast

Deze wettelijke garantie heeft een looptijd van een jaar. Ontstaat het gebrek binnen de eerste zes maanden? Dan wordt er vanuit de wet vanuit gegaan dat het gebrek tijdens de koop al aanwezig was. 

Het is dan aan de verkopende partij om het gebrek te herstellen. Tenzij ze kunnen bewijzen dat het gebrek pas later in ontstaan. Kortom: de bewijslast ligt in de eerste zes maanden bij de verkopende partij. 

Ontstaat het gebrek ná zes maanden, dan is het een ander verhaal. Of de verkoper hiervoor verantwoordelijk is, hangt af van het gebrek. 

Gelukkig hoef je voor een reparatie niet terug naar de verkoper in Duitsland. Je mag de auto in Nederland laten herstellen en de rekening indienen bij de verkoper. 

Haken en ogen

Het bovenstaande verhaal klinkt natuurlijk mooi. Je hebt eigenlijk altijd wel een vorm van garantie. Maar toch zitten er wat haken en ogen aan. Nu zal je met fabrieksgarantie of de merkgarantie voor occasions niet zo snel problemen krijgen. 

Maar met de wettelijke garantie kan dat anders lopen. Zeker als je de auto bij een onafhankelijk autobedrijf koopt. Want in theorie sta je misschien in je recht, maar het is de vraag of de verkoper ook meewerkt. 

Voorkom dat je die garantie nodig hebt

De verkoper kan zich onwelwillend opstellen. Misschien vertikt hij het om de telefoon op te nemen. En je gaat er ook niet maar zo even langs. Daarom is het wel zo prettig om vooraf een goed beeld te krijgen van de staat van de auto.

Met onze aankoopkeuring heb je volledig inzicht in de technische én optische staat van je toekomstige auto. De auto wordt op honderden punten gecontroleerd. We bekijken ‘m op de brug en maken een proefrit. 

Je ontvangt een uitgebreid verslag met alle punten en foto’s van de buitenkant en het interieur. Meer over onze aankoopkeuring voor auto’s.

Heb ik iets aan fabrieksgarantie bij een geïmporteerde auto?

Ja. Fabrieksgarantie is geldig in heel Europa. Dus als je een auto in Duitsland of België koopt, heb je gewoon recht op de fabrieksgarantie. Je kunt ook gewoon in Nederland naar de dealer wanneer je problemen hebt met de auto. Let er wel op dat de auto onderhouden wordt volgens de door de fabrikant gestelde eisen. Je hoeft de auto niet bij een merkdealer te laten onderhouden. Zolang je je aan de eisen houdt is er niets aan de hand.

Geldt de wettelijke garantie ook op een import auto?

Ja. De wettelijke garantie (non conformiteit) in Duitsland kent een termijn van 1 jaar. Bij een gebrek binnen de eerste 6 maanden, dan wordt er vanuit gegaan dat het gebrek al bestond tijdens de koop en moet de verkoper kunnen aantonen dat dit niet zo was of dat het bekend is gemaakt bij de koop. De verkoper zal dan het gebrek moeten herstellen. Let wel goed op wat de voorwaarden zijn bij de verkoper voor reparatie! Vaak zal de verkoper ervoor kiezen om de reparatie zelf uit te voeren en zal je dus terug moeten naar de verkoper.

Kan ik gewoon ongezien een auto kopen? Ik heb toch wettelijke garantie...

Nee, zo werkt het niet helemaal. Om twee redenen. Ten eerste heb je als koper ook de plicht om de auto (voor zover dat mogelijk is) te controleren. Als je daar niets aan gedaan hebt, is de kans aanwezig dat je geen aanspraak kunt maken op de wettelijke garantie. Daarnaast is het zo dat, ook al sta je in je recht, de verkoper soms niet meewerkt. En dan wordt het een lastige kwestie. Want je hebt een taalbarriere én je zit vaak een eind bij elkaar vandaan. Daarom is het beter om een goed beeld te krijgen van de technische en optische staat van de auto. Bijvoorbeeld door middel van de aankoopkeuring zodat je weet wat je koopt!

Meer tips? Bekijk onze blogs hieronder

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te makenEen auto importeren. Wat kost dat nou eigenlijk? En is het met al die kosten nog steeds een goed idee om die auto uit Duitsland of België te halen? Meestal wel. Hieronder volgt een helder overzicht van alle kosten...

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebtIn Nederland hebben we onder andere Marktplaats, AutoTrack en Gaspedaal. Maar op welke sites moet je zijn als je op zoek bent naar een Duitse occasion? Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt. Zijn dit álle Duitse...

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manieren

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manieren

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manierenAuto’s in Nederland worden extra zwaar belast. Naast de btw, betaal je ook nog bpm. Als je een auto importeert, moet je een deel van die bpm alsnog betalen. Maar hoe bereken je de hoogte van die rest-bpm? En hoe betaal je het...

Neem contact op voor Gratis advies

Wil je liever gelijk in contact komen? Bel of app ons dan!

Contact met ons

Openingstijden

Maandag- zondag: op afspraak

Bedrijfsgegevens

Kvk:        62201964
BTWnr.  NL001948043B48

Locatie

Ondernemersweg 5a
7541PK Holten

Direct contact via Whatsapp