Zo controleer je zelf de kilometerstand van een import auto [7 tips]

Het digitale display van een Volvo, met daarop de tellerstand

Stel: je komt erachter dat je geïmporteerde auto een teruggedraaide tellerstand heeft. Dan baal je flink. Je bent opgelicht en hebt veel teveel voor die auto betaald. 

Wil je meer zekerheid over de kilometerstand van een Duitse auto voordat je ‘m importeert? Hieronder lees je precies hoe je dat zelf controleert. Zonder dure apparatuur.

Kilometerstand import auto vaak in Nederland teruggedraaid

Dit is wel even een belangrijke om bij stil te staan. De kilometerstand van een auto wordt vaak pas teruggedraaid wanneer deze al geïmporteerd en wel in Nederland staat. 

Zowel bedrijven als particulieren maken zich hier schuldig aan. Het is makkelijk geld verdienen, en een teller terugdraaien is nog steeds een fluitje van een cent. Ook met de digitale kilometertellers van tegenwoordig.

De onderstaande tips zijn handig voor iedereen die een Duitse auto koopt. Of je ‘m nu zelf gaat importeren, of een reeds geïmporteerde auto in Nederland koopt.

1. Import auto zonder onderhoudsboekje? Lekker laten staan

Laten we beginnen met een tip waarmee je jezelf een hoop tijd bespaart. Vraag de verkoper of het onderhoudsboekje bij de auto zit. En zo ja, vraag dan om wat foto’s van de inhoud van het boekje. 

Geen onderhoudsboekje aanwezig? Dan moeten alle alarmbellen afgaan. In dat boekje staan namelijk ook de tellerstanden van de auto. Dat is natuurlijk het eerste dat een verkoper weggooit, na het terugdraaien van de teller.

2. Echtheid van onderhoudsboekje controleren

Boekje aanwezig? Hang nog niet direct de vlag uit. Sommige verkopers zijn zo creatief om zelf de onderhoudsbeurten in het boekje te zetten. Het makkelijkste is om even te Googlen op de bedrijfsnaam die de onderhoudsbeurten heeft afgestempeld. 

Je kunt zelfs nog een stap verder gaan, en bellen met de vraag of de auto bij ze bekend is. Bij Auto Import Coach hebben we wel eens meegemaakt dat het adres van een school bleek te zijn. Of een braakliggend terrein. In ieder geval dus niet het adres van een autobedrijf. 

3. Kijk ook onder de motorkap

Wanneer de distributieriem vervangen wordt, plaatst de garage meestal een sticker met de tellerstand (en soms de datum). Is die tellerstand hoger dan de huidige tellerstand? Dan is het natuurlijk foute boel. 

Let ook op de datum als die erbij staat. Stel dat de distributieriem al twee jaar geleden vervangen is, en de tellerstand is maar heel iets hoger. Grote kans dat dat niet klopt. Kijk tot slot ook of de sticker overeenkomt met het onderhoudsboekje.

4. Komt de vraagprijs overeen met die van vergelijkbare auto’s?

Een teruggedraaide teller herkennen door een lage vraagprijs? Dat klinkt misschien gek, maar in de praktijk hebben ze maar al te vaak met elkaar te maken. Met die lage vraagprijs speelt de verkoper handig in op impulsieve autokopers. 

Door die lage prijs denk je “ik moet snel zijn, want straks gaat iemand anders er vandoor met deze mooie deal”. Maar in werkelijkheid is die prijs helemaal niet zo laag. Want de tellerstand is in werkelijkheid veel hoger, en de waarde dus veel lager. 

Maar door die lage tellerstand lijkt het een koopje. Deze tactiek wordt ook gebruikt voor auto’s met een ernstig schadeverleden. Ze zijn goedkoop en onprofessioneel hersteld, en worden verkocht als technisch goede auto’s.

Trouwens, een auto met schadeverleden pikken we er tijdens onze aankoopkeuring moeiteloos tussenuit.

Vergelijk daarom altijd de vraagprijs met die van andere vergelijkbare auto’s. En met vergelijkbaar bedoelen we hetzelfde merk/model, vergelijkbare kilometerstand, vergelijkbaar bouwjaar en vergelijkbare uitrusting. 

Is de auto duidelijk een stuk goedkoper dan de andere? Grote kans dat er iets niet in de haak is. 

Lees verder: Auto kopen in Duitsland? 12 tips voor de perfecte occasion

5. Neem contact op met de merkdealer

Dit is helaas een tip die niet altijd werkt. Maar het kost je weinig tijd en moeite. Bij de merkdealer kunnen ze zien of de auto bekend is bij ze. Dit hoeft niet bij die specifieke merkdealer te zijn. Ook als de auto bij een andere merkdealer is geweest, kunnen ze dat zien. 

Ze zien dan precies wat de laatst bekende kilometerstand van de auto is. Op deze manier hebben we al meerdere keren een teruggedraaide kilometerstand achterhaald (al hadden we al zo’n vermoeden). 

Zoals gezegd werkt dit niet altijd. In Duitsland willen ze nog wel eens hun tanden op elkaar houden als het gaat om kilometerstanden, onder het mom van privacy.

6. Controleer de algehele staat van de auto

Naarmate een auto ouder wordt, komen er steeds meer gebruikssporen bij. Loop daarom eens rustig om de auto heen. Hoe komt de auto op je over? Ziet hij er nog netjes uit, of heeft hij wel erg veel gebruikssporen voor een dergelijke tellerstand?

Doe hetzelfde met het interieur. Kijk naar het stuur, de (lederen) bekleding, pedalen, vloermatten en de knoppen op het dashboard. Stel jezelf opnieuw de vraag of de slijtage past bij het aantal gereden kilometers.

We moeten eerlijk toegeven dat deze tip niet helemaal waterdicht is. Sommige oplichters zijn zo slim om de pookknop en het handvat van de handrem te vervangen. 

7. Het is vaak een combinatie van meerdere signalen

De meeste tips hierboven staan niet op zich. Bij een onbetrouwbare auto kloppen er eigenlijk altijd meerdere dingen niet. Voorbeeld: je ziet een auto met iets teveel gebruikssporen, een hele scherpe prijs én je hebt te maken met een verkoper die wel heel erg aandringt op een handtekening. 

Dan weet je gewoon dat je de auto lekker moet laten staan.

Heb je twijfels over een auto, of heb je gewoon een vraag? Bel of app ons direct. We helpen graag.

Kan ik NAP aanvragen voor een import auto?

Ja dat kan. Het zegt alleen niet zoveel over de kilometerstand van de auto. Want op het NAP-rapport vind je alleen de tellerstanden die in Nederland geregistreerd zijn. Je weet dus niet wat er voor de eerste NAP registratie met de auto gebeurd is.

Kan een particulier ook de tellerstand terugdraaien?

Ja, ook een particulier zou dit ook kunnen doen. Echter heb je dan wel het juiste “gereedschap” en kennis nodig. Ook een digitale teller is met de juiste kennis gemakkelijk terug te draaien. In praktijk komt het nauwelijks voor dat een particulier dit doet. En als dit gebeurt, dan gebeurt het vaak na export/import van de auto.

Er zit geen onderhoudhistorie bij de import auto. Wat nu?

Deze auto moet je lekker laten staan. Het onderhoudshistorie raak je niet zomaar kwijt. Vaak wordt bijvoorbeeld het boekje weggegooid zodat je de juiste kilometerstand niet meer kunt zien. Natuurlijk is het anders bij een digitale onderhoudshistorie. Vraag de verkoper om een overzicht hiervan. Wanneer er geen onderhoudshistorie van de auto aanwezig is heeft dit natuurlijk ook direct een nadelig effect voor de restwaarde van de auto als je de auto weer wilt verkopen.

Meer tips? Bekijk onze blogs hieronder

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te maken

Auto importeren? Met deze kosten krijg je te makenEen auto importeren. Wat kost dat nou eigenlijk? En is het met al die kosten nog steeds een goed idee om die auto uit Duitsland of België te halen? Meestal wel. Hieronder volgt een helder overzicht van alle kosten...

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebt

De enige Duitse autosites die je nodig hebtIn Nederland hebben we onder andere Marktplaats, AutoTrack en Gaspedaal. Maar op welke sites moet je zijn als je op zoek bent naar een Duitse occasion? Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt. Zijn dit álle Duitse...

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]

Deze garantie heb je op je import auto [3 soorten]Stel je voor: je rijdt nietsvermoedend naar je volgende afspraak. Onderweg kun je het niet laten om het interieur van je auto nog eens goed te bekijken. Het stuur ligt perfect in je handen, en de lederen bekleding is...

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manieren

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manieren

Rest-bpm berekenen? Dit zijn de 3 manierenAuto’s in Nederland worden extra zwaar belast. Naast de btw, betaal je ook nog bpm. Als je een auto importeert, moet je een deel van die bpm alsnog betalen. Maar hoe bereken je de hoogte van die rest-bpm? En hoe betaal je het...

Neem contact op voor Gratis advies

Wil je liever gelijk in contact komen? Bel of app ons dan!

Contact met ons

Openingstijden

Maandag- zondag: op afspraak

Bedrijfsgegevens

Kvk:        62201964
BTWnr.  NL001948043B48

Locatie

Ondernemersweg 5a
7541PK Holten

Direct contact via Whatsapp